Meny
Open_string_department.jpg
Open String Department

Når bluegrass møter jazz - da ryker det av strengene!

Open String Department er en strengebasert trio bestående av Magnus Wiik på mandolin, dobro, gitar og banjo; vår egen Espen Bjarnar på gitar og Aksel Jensen på bass. Medlemmene fant tonen på jazzlinja i Trondheim noen år etter årtusenskiftet, og har siden da spilt hundrevis av konserter sammen. 

Musikken tar utgangspunkt i jazz og improvisasjonsmusikk samtidig som den lefler med inspirasjoner fra amerikansk bluegrass-musikk, og skaper med dette et uttrykk som er unikt. Debutplata Fringe Music kom ut I 2014 til stor begeistring fra kritikere i Norge og internasjonalt. Tidningen Kulturen i Sverige hadde den med på sin årsbeste-liste, og innad i redaksjonen i det anerkjente bladet Songlines ble plata en snakkis før den kom ut, noe plateselskapet aldri har opplevd med utgivelser før eller siden! Siden den gang har trioen turnert på klubber og festivaler i Norge, Frankrike og Japan, og samarbeidet med musikere som Ola Kvernberg, Stian Carstensen, Meade Richter, Harpreet Bansal og Siri Gjære.

Trioen jobber nå med plate nr to, som kan høres delvis, og etter hvert helvis på linken nederst. Siden forrige plate har medlemmene i bandet reist til India og New York på studieturer, og innflytelser fra den amerikanske undergrunnsscenen samt indisk klassisk musikk har sømløst sneket seg inn i musikken. 

Open String Department har definert et eget improvisasjonsbasert uttrykk som leker med en rekke ulike tradisjoner og er på denne måten et originalt tilskudd på den kreative norske jazz-scenen.

Musikere:

Magnus Wiik er en prisbelønnet multi-instrumentalist som har vært primus motor bak åtte kritikerroste plater. Han har samarbeidet med noen av de største navnene innen irsk folkemusikk og bluegrass i tillegg til å ha vært sentral på den norske jazzscenen i en årrekke.

Aksel Jensen er en av Oslos mest brukte bassister og har et bredt musikalsk spekter. Som jazzmusiker har han jobbet med Håkon Mjåseth Johansen og Paal Nilssen-Love, i tillegg til å jobbe med klassisk musikk med Tine Thing Helseth og folkemusikk med Aslak Brimi.

Espen Bjarnarmarkerte seg i ung alder som et gitartalent av de sjeldne, og hans umiskjennelige gitarspill har vært å høre i ESP og Arne Torviks Northern Sounds de siste årene. Espen falt pladask for indiske klassiske musikeres tilnærming til rytmikk i 2012, noe som har resultert i årlige studieturer og en polyrytmikkblogg!

Anmeldere om debutplata Fringe Music:

"Whip smart, virtuosic album of improvised americana, unusually original" - Songlines.

"En varm, virtuos, morsom og leken plate" - Petter Petterson, Romsdals Budstikke.

"Skivan är en hyllning till samspelets fröjder och en orgie i spelglädje" - Tidningen Kulturen

"Den urbane jazztradisjonen skinner stadig igjennom i form av improvisasjoner og overraskende vendinger" - Trygve Lundemo, Adresseavisen, 5/6

"Strålende fanfarer for det nye år!" - Wandrups utvalgte, Dagbladet

Hør deres nye album (link til Soundcloud)