Meny
tonic-franklin-collage.jpg
A Tonic For The Troops / Franklin
Konserter
A Tonic For The Troops
Torsdag 27. januar 20:00
Storyville
« Se hele programmet

A tonic for the troops

Energisk, melodisk, straight, fritt, swingende, intenst, høyt og lavt: «A tonic for the troops» blander alle disse ingrediensene i én og samme drink og er en vitamininnsprøytning i jazzkvartettform.

Bassist Ellen Brekken er en svært allsidig utøver og holder vanligvis fortet i de dype frekvenser i bl.a. Hedvig Mollestad trio, Tord Gustavsen trio, Falkevik og en hel del andre prosjekter innenfor jazz, rock, pop og folkemusikk. I «A tonic for the troops» er hun selv general i front og platedebuterer som komponist. I musikken hører vi gjenklang av bassister/låtskrivere som bl.a. Marc Johnson, Ray Brown, Charlie Mingus og Scott LaFaro, der Brekken leder oss gjennom unisone riff, raske løp, rolige landskap og leken rytmikk i en moderne mainstream-tradisjon.

Brekkens musikalske univers henter inspirasjon fra kjente hendelser i verdenshistorien samt fra steder og personer av personlig relevans. Bandnavnet «A tonic for the troops» har opphav i et gammelt britisk ordtak fra kolonitiden i India, der tonic ble drukket for å holde malariamyggen unna og har dermed i følge Churchill «saved more lives than all british doctors». Oversatt til norsk kan vi si at «A tonic for the troops» betyr «den beste medisin». Hovedingrediensen i denne musikalske kraftmedisinen er ren energi! Kvartettformen legger opp til stor frihet, der man også kan danne musikalske allianser innad i bandet. Musikerne gir hverandre både solid ryggdekning og står stødig på egne bein. Drinken vi får servert inneholder høy energi, tett samspill, sterke melodier, et sprettent komp og forrykende enkeltprestasjoner.

Brekken har samlet sammen en tropp svært aktive utøvere med bakgrunn fra både den amerikanske jazztradisjonen og den mer moderne europeiske jazzen, som angriper musikken med både fart og finesse.

Pianist Espen Berg (Silje Nergaard, Espen Berg trio, Hildegunn Øiseth) har befestet Trondheims status på jazzkartet både med sin egen trio og i flere samarbeid med Trondheim jazzorkester. Berg besitter et overskudd i pianospillet som få andre i Norge har og har ved flere anledninger vunnet priser for sitt solistspill.

Saksofonist Magnus Bakken (Ninjabeat, Magnus Bakken quartet m.m.) har etter endt utdanning på den svært prestisjefylte Berklee College of Music i USA vendt hjem til Norge og etablert seg som en svært sterk og allsidig saksofonist. Bakken høres like ofte i i tett samspill på intime jazzklubber som i blåserekker for store tv-produksjoner og kommersielle artister.

Trommeslager Magnus Sefaniassen Eide fra Åndalsnes (Jul på Romsdalsk, Staffan William-Olsson trio, Ìsa, Frode Kjekstad trio) spiser groover til frokost og er en av de mest hardtarbeidende unge jazzmusikerne i dag. Han behersker både mainstreamjazz og straight pop med den største selvfølge og har både et svært stødig beat og en delikat touch.

Besetning:
Ellen Brekken - bass
Espen Berg - piano
Magnus Bakken - saksofon
Magnus Sefaniassen Eide - trommer


Franklin
Franklin er et nytt musikalsk kollektiv på den norske jazz-og hip hop-scenen. Med grobunn i en akustisk sound blander de sløye groover og hipp rytmikk med fengende harmonikk og melodisk improvisasjon - toppet med lyriske og intrikate tekster fra en overbevisende kvinnelig fortellerstemme. Som tidligere studenter fra jazzlinja i Trondheim og NMH i Oslo inntar de sjangeren med et annerledes og lekent blikk, i kombinasjon med musikalske referanser med sterk tilknytning til tradisjonen. Våren 2021 var Franklin i studio for å spille inn sitt debutalbum, produsert av Fredrik Svabø (Aurora, iris, Marie Løvås) sammen med bandet selv. Samme vår spiller de også på Trondheim Calling og følger opp med singel-og plateslipp frem til våren 2022.

Besetning:
Malin Dahl Ødegård - rap / vokal
Philip Edwards Granly - piano
Kai von der Lippe - synth and rhodes
Andreas Svabø - bass
Elias Tafjord - trommer