Meny
230601_-_The_Source_-_Fotokred_Knut_Bry.JPG
The Source
Foto: Knut Bry
Konserter
Torsdag 01. juni 20.00
Storyville
« Se hele programmet

Våren 2022 reiser The Source på en lengre Østlandstuné som videre lansering av platen «... but swinging doesn't bend them down», som ble utgitt oktober-21 på Odin. Utover våren og sommeren 2023 er planen nærmere 20 konserter over hele Norge som ledd i vårt store 30-årsjubileum! Høydepunktet vil bli en ukes turné til Nederland, Tyskland og Sveits i oktober

The Source 30th Anniversary Tour

Litt historie

The Source er en kvartett med lang fartstid. Faktisk startet bandet opp allerede I 1993, med utgangspunkt I besetningen Ingebrigt Haaker Flaten, bass, Per Oddvar Johansen, Trygve Seim og Øyvind Brække, som alle studerte ved jazzlinja ved konservatoriet I Trondheim på den tiden. Fra 1996 overtok Finn Guttormsen bassrollen, mens dagens besetning med Mats Eilertsen har vært konstant siden 2004.

Bandet laget i begynnelsen mye musikk inYluert av Ornette Coleman, men også den nordiske sounden, - spesielt da representert ved Jan Garbareks 70-talls trio Triptykon med Edward Wesala var også viktig. Det var også annen 60 talls-jazz, som datidens musikk av Miles Davis`, Mingus, Monk Ayler og David Murray. Bandet utviklet likevel et eget låtmateriale og fant sin en egen måte å forholde seg fritt i forhold til dette.

Utgivelser

I løpet av sin lange historie har The Source utgitt 7 album, derav 2 utgivelser på ECM: "The Source and Different Cikadas" fra 2002 og "The Source" fra 2006: Bandets første utgivelse var Olemanns Kornett I 2004. Etter hvert på 2000-tallet ble musikerne også inspirert av orientalsk / arabisk musikk, gjennom de spektakulære julekonsertene med bl. andre egyptiske Fathy Salamas orkester og raï-sangeren Cheb Hocine, backing-storband og Forsvarets Musikk. Fra 2007 ble det indiske bandet Shankara, med Jai Shankar og Rohini Sahajpal og sangeren Sunanda Sharma i spissen, også sentrale på disse konsertene. Attpåtil har vi også inkludert den egyptiske derwish-danseren Raed AbdElghany på disse showene i de senere år. I årene 2007-2013 gjorde vi attpåtil en sommervariant med The Source: of Summer, da med sommermusikk som omdreiningspunkt.

Tilbake til kjernen

Fra det store og orkestrale vokste det frem et behov for å Yinne tilbake til kjernen i bandet og det rene kvartettformatet vi startet med. Bandet Yikk derfor i 2019 i stand 2019 i stand to studioprosjekter som ren kvartett: Den første var riktignok med Helge Lien, piano, som forsterkning i en innspilling av lydsporet for dokumentaren om Jan Erik Vold: «Sorry brødre, det ble meg» , initiert og produsert av Elsa Kvamme. Senere det året reiste bandet til Hallibakken Lydstudio på Nesbyen for innspilling av sitt nye kvartett-album med hovedsakelig nytt materiale skrevet av alle bandets medlemmer!

Denne platen ble utgitt i oktober 2021 med tittelen «... but swinging doesn't bend them down», på plateselskapet Odin.

The Source, anno 2023 vil nok reflektere alle de ulike tingene bandet har gjort opp gjennom historien, fra jazz - via folk, til arabisk musikk og til ... Ja, hvem vet hva?